Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη στον ανθρωπο είναι μια περίοδος 9 1/2 μηνών η 280 ημερών η 10 σεληνιακών μηνών (ο κάθε σεληνιακός μήνας υπολογίζεται σε 28 ημέρες) κατά την οποία το γονιμοποιημένο από το σπερματοζωάριο ωάρίο αναπτύσεται στη μήτρα της γυναίκας. Η διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει 3 τρίμηνα.

Πρώτο Τρίμηνο

Περιλαμβάνει τους πρώτους τρείς μήνες της εγκυμοσύνης
.
Η έναρξη της κύησης ξεκινά με τη συνένωση των δύο γεννητικών κυττάρων – ωάριου και σπερματοζωάριου,σχηματίζεται έτσι ο ζυγώτης.Αυτός Θα αναπτυχθεί και θα μετατραπει σε ένα νέο άτομο.

Κατά την έβδομη ημέρα μετά τη γονιμοποίηση,ο ζυγώτης φθάνει στο λεγόμενο στάδιο της βλαστοκύστης – τα εσωτερική κύτταρα γίνονται μεγαλύτερα και ενώνονται για να σχηματίσουν το έμβρυο και τα εξωτερικά κύτταρα οργανώνονται στην περιφέρεια του ζυγώτη και αποτελούν τη λεγόμενη τροφοβλάστη. Κατά την περίοδο αυτή το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα από όπου το έμβρυο θα τρέφεται.

Κατά την τρίτη εβδομάδα σχηματίζεται ο αμνιακός σάκκος και το έμβρυο μοιάζει σε σχήμα όπως ένα δίσκο με μέγεθος που δεν υπερβαίνει το 1 cm.
Αρχίζει και ο σχηματισμός του εγκεφάλου και της καρδιάς. Μέχρι αυτό το σημείο η καρδιά είναι σε πρωταρχικό στάδιο της ανάπτυξης, και μόνο μετά από αρκετές ημέρες ξεκινά να πάλλει στο πρωταρχικά διαμορφωμένο κυκλοφορικό σύστημα.

Από 5-8η εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση αρχίζει να διαμορφώνεται το κεφαλάκι του εμβρύου,το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το σώμα. Σχηματίζονται οι κοιλότητες των αυτιών.Τα αρχικώς στα πλάγια της κεφαλής μάτια αρχίζουν να συμπλησιάζουν μεταξύ τους. Αναπτύσονται τα πόδια, τα χέρια, οι πατούσες και οι παλάμες.Παρατηρούνται πλέον και τα πρώτα στοιχεία των δακτύλων.
Κατά την εξέταση με μηχάνημα υπερήχων (υπερηχογράφημα) φαίνονται και οι πρώτες κινήσεις του εμβρύου
.
Δεύτερο τρίμηνο

Σε αυτό περιλαμβάνεται ο 4ος, 5ος και 6ος μήνας της εγκυμοσύνης.

Στο 4ο μήνα διαμορφώνονται τα ατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου του μωρού. Τα πόδια μεγαλώνουν γρηγορότερα και είναι πιο μακριά από τα χεράκια. Αναπτύσονται τα μαλλιά και τα νύχια. Σε αυτό το μήνα η μητέρα αισθάνεται τις κινήσεις του εμβρύου.

Στο 5ο μήνα – φυτρώνουν οι βλεφαρίδες,η ίριδα των ματιών αρχίζει να παίρνει χρώμα, αλλά τα βλέφαρα παραμένουν κλειστά. Τα ο έμβρυο αρχίζει να πιπιλάει τα δάχτυλα του – αυτό θα τον βοηθήσει μετά τον τοκετό στον θηλασμό.Οι κινήσεις του γίνονται πιο συχνές. Αναγνωρίζονται τα εξωτερικά γεννητικά όργανα.Ολοκληρώνεται η ανάπτυξη της ακοής και αρχίζει η λειτουργία των νεφρών.Το φύλο του εμβρύου μπορεί να ανιχνευθεί με υπερήχους.

Στο 6ο μήνα – ακόμη τα αυτιά είναι ακόμη προσαρτημένα στο κεφάλι. Κατά την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται η αναδίπλωση του εγκεφαλικού φλοιού. Το έμβρυο εκτελεί κάποιες αναπνευστικές κινήσεις. Τα όργανα και τα συστήματα δεν έχουν ακόμη έχουν τελοιοποιηθούν.

Τρίτο τρίμηνο

Σε αυτό περιλαμβάνονται ο 7ος, 8ος και 9ος μήνας της εγκυμοσύνης.

Στον 7ο μήνα – το μωρό πλέον ακούει. Στα αγόρια οι όρχεις κατεβαίνουν στην βουβωνική χώρα και στη συνέχεια – στο όσχεο. Το μωρό είναι βιώσιμο, αλλά αν γεννηθή σε αυτή την περίοδο η προσαρμογή στην εξωμήτρια ζωή συνδέεται με προβλήματα.

Στον 8ο μήνα – το έμβρυο μεγαλώνει γρήγορα. Το ποσό του υποδόριου λίπους είναι πλέον επαρκές. Τα νύχια φθάνουν μέχρι την άκρη των δακτύλων. Δεν λειτουργούν όμως ακόμη πλήρως οι πνεύμονες και το ήπαρ.

Στον 9ο μήνα – τα νύχια πλέον είναι πάνω από τις άκρες των δακτύλων. Χνούδι στο σώμα λείπει ή είναι σεασήμαντη ποσότητα. Όλα τα όργανα και τα συστήματα είναι έτοιμα για την εξωμήτρια ζωή. Εναπομένει ο τοκετός του εμβρύου..