ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Είναι μια ειδική εξέταση που πραγματοποιείται σε νοσοκομείο, υπό γενική ανασθησία. Με τη βοήθεια ενός ειδικού οργάνου, του λαπαροσκοπίου, μπορούμε να παρατηρήσουμε το εσωτερικό της κοιλιάς και τα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας από μια μικρή οπή στον ομφαλό, διαμέτρου 1cm.

laparoscopy

Πως γίνεται η λαπαροσκόπηση;

Αρχικά η γυναίκα υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια η λαπαροσκόπηση ξεκινά ύστερα από μια μικρή τομή περίπου ενος εκατοστού κάτω απο τον ομφαλό. Μέσα απο την τομή αυτή περνάει αρχικά μια λεπτή βελόνα που χρησιμεύει στο «φούσκωμα» της κοιλιάς με κάποιο κατάλληλο αέριο (διοξείδιο του άνθρακα). Περίπου 2 με 3 λίτρα απο αυτό το αέριο εισέρχονται στην κοιλιά και μ’ αυτόν τον τρόπο τα τοιχώματα της κοιλιάς διατείνονται. Μετά την εισαγωγή αυτού του αερίου η κοιλιά φουσκώνει σαν «μπαλόνι» με αποτέλεσμα τα σπλάχνα της κοιλιάς να απομακρύνονται από τα κοιλιακά τοιχώματα. Κάτι τέτοιο απομακρύνει την πιθανότητα βλάβης κάποιου σπλάχνου κατά την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα απ΄όπου θα περάσει το λαπαροσκόπιο. Το λαπαροσκόπιο αποτελείται απο ένα λεπτό σωλήνα διαμέτρου 5 ή 10 χιλιοστών που περιέχει μια σειρά φακών και στο ένα άκρο του εφαρμόζει μια μικρή κάμερα.

Όταν εισαχθεί το λαπαροσκόπιο τότε ο χειρούργος έχει την δυνατότητα να εξετάζει τα πυελικά όργανα από ένα monitor τηλεόρασης όπου μεταφέρεται η εικόνα μέσω της μικρής κάμερας που εφαρμόζεται πάνω σ’ αυτό.