Η μαιευτική δίνει την ευκαιρία και την τιμή στο γιατρό, να μοιραστεί με τους γονείς το μοναδικό και χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του παιδιού τους. Η καλή και επικοδομητική σχέση εγκύου – μαιευτήρα προυποθέτει αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμηση.
Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Θωμάς Γεωργιάδης αναλαμβάνει την παρακολούθηση και αντιμετώπιση όλων των κυήσεων σε ένα μοντέρνο και φιλικό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας πάντα στην διάθεση σας σε οποιαδήποτε δυσκολία, προβληματισμό ή πάθηση αντιμετωπίσεται,όπως επιγραμματικά αναφέρονται παρακάτω.
– Συμβουλευτικη για την προετοιμασία της εγκυμοσύνης
– Παρακολούθηση της εγκυμοσύνης-
– Παθολογία κύησης,κύηση υψηλού κινδύνου.
– Προγεννητικός έλεγχος
– Φυσιολογικός τοκετός
– Καισαρική τομή
– Ψυχοπροφύλαξη
– Οδηγίες θηλασμού
– Παρακολούθηση Λοχείας.
Στην εποχή μας, μια εγκυμοσύνη έχει κατά κανόνα αίσια κατάληξη, γεγονός που οφείλεται στις σύγχρονες μεθόδους για την παρακολούθησή της, στη συστηματική επαγρύπνηση του γιατρού, αλλά και στους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης κάποιας πιθανής επιπλοκής. Το «μυστικό» για να πάνε όλα καλά, ακόμα και αν ξεκινάτε το υπέροχο ταξίδι μιας κύησης χωρίς κανένα προηγούμενο πρόβλημα υγείας, είναι να ελέγχετε την πορεία της. Έτσι, και στην περίπτωση που παρουσιαστεί ένα απρόοπτο, ο γυναικολόγος σας θα έχει περισσότερες πιθανότητες να το προλάβει εν τη γενέσει του και με την κατάλληλη αγωγή να εκμηδενίσει ή να αμβλύνει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του.
Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης πρέπει να ξεκινά μόλις η γυναίκα διαπιστώσει ότι είναι έγκυος. Στην πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο θα επιβεβαιωθεί υπερηχογραφικά η βιωσιμότητα της εγκυμοσύνης και η ύπαρξη ενός ή καμιά φορά περισσοτέρων εμβρύων.
Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται λήψη λεπτομερούς ιστορικού της γυναίκας. Το κληρονομικό οικογενειακό αναμνηστικό θα μας καθοδηγήσει στο σχεδιασμό του προγεννητικού ελέγχου για την πρώιμη διάγνωση και τον αποκλεισμό παθολογικών καταστάσεων όπως μεσογειακή αναιμία, κυστική νόσο κ.α.
Το μακροσκελέστερο μέρος της πρώτης επίσκεψης αποτελεί το ατομικό αναμνηστικό της εγκύου. Έτσι ελέγχεται η ύπαρξη κάποιας νόσου, που πιθανώς να επηρεάσει την εγκυμοσύνη ή την επιλογή οδού του τοκετού. Αναζητούνται παθολογικές οντότητες, που πιθανώς να επιβαρυνθούν με την εγκυμοσύνη, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης και ερευνάται σε βάθος το γυναικολογικό ιστορικό της γυναίκας για τον εντοπισμό παθολογικών καταστάσεων ή γυναικολογικών επεμβάσεων που δύνανται να επηρεάσουν την πορεία της εγκυμοσύνης.
Λεπτομερές πρέπει να είναι και το μαιευτικό ιστορικό της γυναίκας, για την πορεία παλαιοτέρων κυήσεων και προηγηθέντων τοκετών.
Οι επισκέψεις
Ο έλεγχος γίνεται μέχρι την 32η εβδομάδα ανα μήνα, από 32η έως 36η μία φορά ανά δεκαπενθήμερο και έπειτα ανά εβδομάδα μέχρι την 40η εβδομάδα που τελειώνει και η κύηση.
Σε κάθε επίσκεψη της εγκύου ελέγχεται η αρτηριακή της πίεση και οι παλμοί του εμβρύου, το ύψος της μήτρας και η ύπαρξη οιδημάτων στα χέρια και στα ποδιά.
Σε κάθε επίσκεψη γίνεται λήψη της αρτηριακής πίεσης της εγκύου και μέτρηση σωματικού βάρους της. Θεμιτή θεωρείται η αύξηση βάρους μεταξύ 1-1,5kg κάθε μήνα, φτάνοντας συνολικά πριν τον τοκετό, μεταξύ 11 και 12 kg.
Νωρίς στην εγκυμοσύνη η μητέρα θα κάνει κάποιες εξετάσεις αίματος ρουτίναςτον λεγόμενο προγεννητικό έλεγχο.
Μερικές από αυτές τις εξετάσεις θα τις επαναλαμβάνει αργότερα περίπου κάθε μήνα.
Στον προγεννητικό έλεγχο περιλαμβάνονται οι εξής εξετάσεις:
Γενική αίματος
Με την εξέταση αυτή δεν ελέγχεται μόνο η γενική κατάσταση της υγείας σας. Διαπιστώνεται, επίσης, σε ποια ομάδα αίματος ανήκετε και καθορίζεται το Ρέζους. Η γνώση της ομάδας είναι απαραίτητη για την περίπτωση που θα χρειαστεί να κάνετε μετάγγιση αίματος, ενώ η γνώση του παράγοντα Ρέζους χρειάζεται για την περίπτωση ασυμβατότητας, όταν έχετε, δηλαδή, εσείς Ρέζους αρνητικό και το έμβρυο Ρέζους θετικό. Ταυτόχρονα, εξετάζονται τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. Ο έλεγχος της αιμοσφαιρίνης και της γενικής κατάστασης της υγείας σας με ανάλυση αίματος πραγματοποιείται κάθε μήνα.
Γενική ούρων Ελέγχεται η σωστή λειτουργία των νεφρών, ώστε να μην ξεκινήσετε την εγκυμοσύνη σας με κάποια νεφροπάθεια που δεν είχατε υποψιαστεί, όπως και η ύπαρξη σακχάρου. Η εξέταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.
Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
Εξετάζεται η πιθανότητα να είστε φορέας μεσογειακής αναιμίας ή κάποιας σπάνιας αιμοσφαιρινοπάθειας.
Αυστραλιανό αντίγονο
Γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχετε μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β.
Αντισώματα ηπατίτιδας C
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχετε προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C.
Αντισώματα ευρυθράς
Αν έχετε περάσει ερυθρά -πρόκειται για την πιο τοξική ιογενή μόλυνση-, τότε έχετε εξασφαλίσει ανοσία. Έτσι, αν η εξέταση αυτή δείξει ότι έχετε αντισώματα IGG, σημαίνει ότι νοσήσατε στο παρελθόν και επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν, όμως, ανιχνευτούν αντισώματα IGM, που φανερώνουν πρόσφατη μόλυνση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τι πρέπει να κάνετε. Αν πάλι βρεθεί ότι δεν έχετε ανοσία, τότε φροντίστε να μην κολλήσετε ερυθρά, γιατί απαγορεύεται να εμβολιαστείτε στη διάρκεια της κύησης.
Αντισώματα τοξοπλάσμωσης
Στην περίπτωση της τοξοπλάσμωσης, η οποία οφείλεται στο τοξόπλασμα -ένα παράσιτο που κάνει έναν κύκλο με ξενιστή τον άνθρωπο και πάσχοντα τη γάτα ή άλλα ζώα- παλαιότερη λοίμωξη δεν σας καλύπτει. Αν ανιχνευθεί παρούσα μόλυνση, θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Αν ζείτε σε αγροτική περιοχή ή έχετε γάτα ή σας αρέσει να τρώτε μισοψημένο το κρέας σας, η εξέταση αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. –
Αντισώματα CMV
Ελέγχεται το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον κυτταρομεγαλοΐό.
Anti-HIVI-II
Είναι η εξέταση για το AIDS.
VDRL
Ερευνάται η πιθανότητα να έχετε προσβληθεί από σύφιλη.
Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Σε περιπτώσεις που η γυναίκα έχει καποιο καρδιολογικό πρόβλημα
Σάκχαρο αίματος,ουρία, κρεατινίνη,SGOT,SGPT
Mε αυτές ελέγχουμε το σάκχαρο,και την καλή λειτουργία των νεφρών και του ήπατος
Δοκιμασία ανοχής στην γλυκόζη
Μεταξύ 26ης και 28ης εβδομάδας γίνεται έλεγχος του σακχάρου με δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.
Υπερηχογραφικός έλεγχος
Ανεξάρτητα της ηλικίας της γυναίκας, συνιστάται η υπερηχογραφική εξέταση στις 11-14 εβδομάδες για τον προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας. Αυτή η εξέταση συνδιάζεται με μία εξέταση αίματος (PAPP-A) για να προσδιοριστεί με περισσότερη ακρίβεια η πιθανότητα του εμβρύου να φέρει κάποια χρωμοσωμιακή ανωμαλία. Εάν η πιθανότητα αυτή εκτιμηθεί σημαντική, τότε προσφέρεται στο ζευγάρι αμνιοπαρακέντηση ή λήψη χοριακής λάχνης.
Στις 22-24 εβδομάδες γίνεται το υπερηχογράφημα 2ου επιπέδου όπου γίνεται αναλυτική εκτίμηση της ανατομίας του εμβρύου,τηςαναπτυξηςτου,εξετάζεται επίσης η φυσιολογική η μη ροή του αίματος στα αγγεία του εμβρύου η της γυναίκας.
Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προσφέρεται μία ακόμα υπερηχογραφική εξέταση που στόχο έχει να υπολογίσει την ανάπτυξη του μωρού και να εκτιμήσει διάφορες άλλες παραμέτρους που μπορεί να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Η εξέταση Doppler του πλακούντα και της εμβρυικής κυκλοφορίας είναι χρήσιμα εργαλεία για τις κυήσεις εκείνες που μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες ανησυχίες.
Η διατροφή της εγκύου
Η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φυτικές ίνες και σίδηρο και να καλύπτει τις 2500 θερμίδες την ημέρα. Έτσι, το καθημερινό διαιτολόγιο της εγκύου πρέπει να αποτελείται από κρέας , αυγά, γαλακτοκομικά, λαχανικά και δημητριακά. Επιπρόσθετη χορήγηση φυλλικού οξέως (1mg/ημέρα) και σιδήρου (30mg/ημέρα), είναι συνήθως απαραίτητη μαζί με συμπλήρωμα ασβεστίου.
Τρόπος ζωής
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κύησης, πρέπει να υπενθυμίζεται στη γυναίκα να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε λεπτομέρειες της κάθε μέρα ζωής, που έχουν σημασία για μια όσο το δυνατό, ομαλότερη πορεία της εγκυμοσύνης αλλά και ίσως της λοχείας της. Έτσι, βαρύτητα πρέπει να δίνεται στην καθημερινή της υγιεινή, στη χρήση αλοιφών για την αποφυγή ραγάδων, στη χρήση άνετων ρούχων, την αποφυγή ορθοστασίας και υποδημάτων με ψηλά τακούνια, την αποφυγή κόπωσης, έντονης άσκησης, ταξιδιών, κατανάλωσης οινοπνεύματος και φυσικά καπνού.