Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ’PLoS Genetics’ μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε εξέταση για γυναίκες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Οι ερευνητές εστίασαν στην ανθρώπινη εξέλιξη για την αναζήτηση γονιδίων που συνδέονται με τις πρόωρες γεννήσεις.
Σε σύγκριση με άλλα θηλαστικά οι άνθρωποι έχουν σχετικά μεγάλα κεφάλια και στενό γεννητικό δίαυλο.
Οι ερευνητές, του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στην Ουάσιγκτον και του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, πιστεύουν ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει εξελικτική πίεση για την ‘προσαρμογή και μετακίνηση’ του χρόνου τοκετού για την παραγωγή μικρότερου νεογνού. Ερεύνησαν για DNA που έδειχνε σημάδια γονιδίων επιταχυνόμενης εξέλιξης’, που έχουν μεταλλαχτεί περισσότερο στους ανθρώπους παρά σε άλλα θηλαστικά.
Εντόπισαν 150 γονίδια και στη συνέχεια ερεύνησαν για σχέση με πρόωρες γεννήσεις. Συνέκριναν τα 150 γονίδια 328 μητέρων. Από αυτές ορισμένες είχαν πρόωρο τοκετό.
Παρατηρήθηκε ισχυρή σχέση ποικιλομορφιών του γονιδίου FSHR με πρόωρο τοκετό.
Ο καθηγητής Louis Muglia, από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt, δήλωσε ότι ιδανικά οι επιστήμονες θα επιθυμούσαν να προβλέψουν ποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και να μπορέσουν να το προλάβουν.
Ο καθηγητής Ronald Lamont, από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δήλωσε ενθουσιασμένος από την έρευνα. Πιστεύει ότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού πιθανόν αποτελεί μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Μελλοντικά θα μπορεί να εντοπιστεί ποσοστό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο.
Σε χωριστή έρευνα, ομάδα του Πανεπιστημίου Washington State πιστεύει ότι εντόπισε την αιτία που παράγονται ωάρια που οδηγούν σε αποβολή και γενετικές βλάβες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Current Biology’ και εξετάζει τη σχέση μεταξύ ωαρίων και του ακριβή αριθμού χρωμοσωμάτων.