Υπολογισμός Πιθανής ημερομηνίας τοκετού μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σε κανονικό κύκλο

Κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορρυσιακού κύκλου, οι ωοθήκες της γυναίκας απελευθερώνουν ένα ωάριο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ωορρηξία. Το ωοθυλάκιο εξελλίσεται σε ωχρό σωμάτιο, το οποίο μπορεί να παράγει και να απελευθερώσει οιστρογόνα και προγεστερόνη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 12-14 ημερών, αν η γυναίκα δεν μείνει έγκυος. Για να συνεχίσει να παράγει αυτές τις ορμόνες, το ωχρό σωμάτιο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται “ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη” (HCG).

Αυτή η ορμόνη παράγεται από τον πλακούντα από τη στιγμή της εμφύτευσης του εμβρύου. Ως εκ τούτου, αν η γυναίκα δεν μείνει έγκυος, το ωχρό σωμάτιο θα σταματήσει την παραγωγή των ορμονών 12-14 ημέρες μετά την ωορρηξία και έτσι θα επέλθει η έμμηνος ρύση η περίοδος δηλ.στην γυναίκα.Κατά συνέπεια, η ωορρηξία μπορεί να υπολογιστεί ή να εκτιμηθεί πολύ εύκολα αφαιρώντας 14 ημέρες από την ημέρα της εμμηνορρυσίας. Έτσι, σε ένα 28-ημερών κανονικό κύκλο , ημέρα ωορρηξίας θα είναι 14η ημέρα. Εάν η διάρκεια του κύκλου είναι 30 ημέρες, η ημέρα ωορρηξίας θα υπολογίζεται ότι είναι η 16η ημέρα (30-14=16).

Η Διάρκεια της κύησης υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα του έμμηνου κύκλου και η περίοδος της είναι περίπου 40 εβδομάδες, δηλ.280 ημέρες (266 ημέρες από την ημέρα της ωορρηξίας,280-14=266) από την τελευταία έμμηνο ρύση.

Συνεπώς, για τον υπολογισμό της τελευταίας εμμήνου ρύσεως (ΤΕΡ), προκειμένου να υπολογιστεί η διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες οι οποίες έλαβαν θεραπεία για πρόκληση ωορρηξίας, χωρίς να έχει σημασία σε ποια θεραπεία υποβλήθηκε η γυναίκα,ο υπολογισμός θα γίνεται ως ακολούθως:

1) Σε κανονικό κύκλο.
Η θεωρητική τελευταία έμμηνος ρύση (ΤΕΡ) μπορεί να υπολογισθεί με αφαίρεση 14 ημερών (2 εβδομάδες) από την ημέρα της ωορρηξίας.

2) Μετά από Σπερματέγχυση
Η θεωρητική ΤΕΡ μπορεί να υπολογισθεί με αφαίρεση 14 ημερών (2 εβδομάδων) από την ημέρα της σπερματέγχυσης.

3) Μετά από Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)
Η θεωρητική ΤΕΡ μπορεί να υπολογισθεί με αφαίρεση 14 ημερών (2 εβδομάδες) από την ημέρα της ωοληψίας.

4) Εμβρυομεταφορά μετά από απόψυξη εμβρύου (3ης ημέρας). Η θεωρητική ΤΕΡ μπορεί να υπολογισθεί με αφαίρεση 17 ημερών(14+3) από την ημέρα εμβρυομεταφοράς.

5) Εμβρυομεταφορά μετά από απόψυξη βλαστοκύστης (5ης ημέρας) Η θεωρητική ΤΕΡ μπορεί να υπολογισθεί με αφαίρεση 19 ημερών (14+5) από την ημέρα της εμβρυομεταφοράς.

Επομένως, εάν η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) εκτελείται χρησιμοποιώντας διάφορα φάρμακα για την απευαισθητοποίηση και στην συνέχεια διέγερση της υπόφυσης,στην πραγματικότητα η διάρκεια της πρόκλησης μέχρι τη στιγμή της συλλογής των ωαρίων δεν έχει καμία επίδραση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η περίοδος αυτή θεωρείται ότι είναι πάντα 14 ημέρες.