ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στο γυναικολόγο να δει το εσωτερικό της μήτρας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς. Μοιάζει με ένα τηλεσκόπιο που, εισάγεται από το άνοιγμα του τραχήλου μέσα στη κοιλότητα της μήτρας, προκειμένου να απομακρυνθούν τα τοιχώματα της μήτρας μεταξύ τους κι έτσι να επιτρέψουν να παρατηρήσει ο γυναικολόγος το εσωτερικό της κοιλότητας, εισάγεται στη μήτρα διοξείδιο του άνθρακα ή φυσιολογικός ορός ως διατατικό μέσο.

 

 

Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να παρατηρήσουμε:

  • Τη μορφολογία (μέγεθος και σχήμα) της κοιλότητας της μήτρας.
  • Τα μητριαία στόμια των σαλπίγγων.
  • Την υφή και την ανάπτυξη του ενδομητρίου.
  • Τον τραχηλικό σωλήνα (ενδοτράχηλο).

Ενδείξεις της υστεροσκόπησης

Η κύρια ένδειξη της υστεροσκόπησης είναι η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας, όπου απαιτείται εκτίμηση της παθολογίας της ενδομήτριας κοιλότητας και αποκλεισμός κακοήθειας. Μη φυσιολογική αιμόρροια μπορεί να είναι δυσλειτουργικής αιτιολογίας ή να οφείλεται σε ύπαρξη πολυπόδων, ινομυωμάτων, ξένου σώματος(κυρίως ενδομητρίων σπειραμάτων), σε χορήγηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης σε γυναίκες μετεμηνοπαυσιακής ηλικίας, σε χορήγηση ταμοξιφαίνης ή σε παρουσίακαρκίνου του ενδομητρίου. Με την υστεροσκόπηση η διάγνωση όλων αυτών των καταστάσεων γίνεται ευχερώς και με ακρίβεια υπό άμεση όραση, ενώ είναι δυνατή η εστιακή βιοψία, εάν υπάρχει ένδειξη. Η υψηλή ευαισθησία της μεθόδου της καθιέρωσαν ως τον «χρυσό κανόνα» στην διάγνωση των ενδομητρίων παθήσεων και τείνει να αντικαταστήσει την κλασική απόξεση του ενδομητρίου.

Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας και στο πλαίσιο του ελέγχου, υπερτερεί σαφώς της υστεροσαλπιγγογραφίας με άμεση διάγνωση των ενδομήτριων συμφύσεων, διαφραγμάτων, ινομυωμάτων, πολυπόδων αλλά και εκτίμηση της κατάστασης του ενδομητρίου.

Η επεμβατική υστεροσκόπηση άνοιξε νέους ορίζοντες στην γυναικολογία. Πολύποδες, ινομυώματα τύπου Ι, ΙΙ και μερικές φορές τύπου ΙΙΙ εξαιρούνται με ασφάλεια με την χρήση ρεζεκτοσκοπίου ή υστεροσκοπικού ψαλιδιού, ενώ η νοσηρότητα είναι σημαντικά χαμηλή.

Σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών της μήτρας η υστεροσκοπική εξαίρεση των ενδομήτριων διαφραγμάτων υπερτερεί της κλασικής μητροπλαστικής. Μπορεί να γίνει με υστεροσκοπικό ψαλίδι, ακτίνες Laser, ειδικό εργαλείο versapoint ή ρεζεκτοσκόπιο. Με την ίδια τεχνική γίνεται και η λύση των ενδομήτριων συμφύσεων, εστιακών ή γενικευμένων.

Μεγάλη είναι η συμβολή της επεμβατικής υστεροσκόπησης στην αντιμέτωπιση δυσλειτουργικών μηνομητρορραγιών με την καταστροφή του ενδομητρίου. Αυτή μπορεί να γίνει με Laser ή με την βοήθεια υστεροσκοπικού ηλεκτροκαυτήρα κινούμενης μπάλας ή αγκύλης που προσαρμόζεται στο ρεσεκτοσκόπιο.

Πότε προτείνεται στην υπογονιμότητα

Η υστεροσκόπηση προτείνεται:

  • Για διευκρίνιση υστεροσαλπιγγογραφικού ή υπερηχογραφικού ευρήματος που αφορά: συμφύσεις, πολύποδα, υποβλεννογόνιο ινωμύωμα, συγγενή ανωμαλία
  • Σε επανειλημμένες αποβολές.
  • Μετά αποτυχία κυήσεως σε δύο συνεχόμενους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Σε ιστορικό αποβολών, εκτρώσεων, επεμβάσεων στην κοιλότητα της μήτρας.
  • Για διερεύνηση ανεξήγητης υπογονιμότητας σε συνδυασμό με λαπαροσκόπηση.
  • Ως μέθοδος ρουτίνας πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση (προτείνεται από αρκετούς ειδικούς), ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει υστεροσαλπιγγογραφία.

Σε σημαντικό ποσοστό γυναικών με φυσιολογική υστεροσαλπιγγογραφία αποκαλύπτεται παθολογία της ενδομητρικής κοιλότητας όταν υποβληθούν σε υστεροσκόπηση.

Σε τι χρησιμεύει

Η υστεροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται για:

  • Τη λύση ενδομητρικών συμφύσεων.
  • Την αφαίρεση ενδομητρικών ή τραχηλικών πολυπόδων.
  • Τη διατομή διαφράγματος μήτρας.
  • Την αφαίρεση υποβλεννογονίων ινομυωμάτων.

Τα πλεονεκτήματά της είναι παρόμοια με αυτά της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Χρειάζεται προετοιμασία πριν την επέμβαση και πώς νιώθει η ασθενής στην συνέχεια.
Σε αντίθεση με την λαπαροσκόπηση που απαιτεί ειδική δίαιτα και φαρμακευτική προετοιμασία, η επεμβατική υστεροσκόπηση δεν απαιτεί καμία προετοιμασία. Μόνο το πρωί της επέμβασης καλό είναι η γυναίκα να είναι νηστική λόγω της αναισθησίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναίκα μπορεί να φύγει την ίδια μέρα, 2 έως 3 ώρες μετά την επέμβαση. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η αθενής αισθάνεται έναν ελαφρύ πόνο περιόδου. Παρόλα αυτά η ιατρική συμβουλή είναι να παραμείνει η γυναίκα σπίτι με ελαφριά δίαιτα για μια μέρα και να αποφύγει την εργασία της. Μετεγχειρητικά συνιστάται η λήψη ελαφριάς αντιβίωσης για 4 έως 5 ημέρες. Μια μικρή κολπική αιμόρροια είναι φυσιολογική και αναμενόμενη μετά από την επέμβαση, η οποία ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 10 ημέρες.

Επιπλοκές:
Δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση χωρίς κινδύνους, αλλά στην συγκεκριμένη επέμβαση οι πιθανότητες κινδύνου που συνδέονται με αυτή είναι πολύ μικρές. Οι πιθανότητες κινδύνου είναι πολύ μεγαλύτερες για γυναίκες που καπνίζουν ή που είναι σημαντικά υπέρβαρες.

Οι επιπλοκές της διαγνωστικής υστεροσκόπησης εμφανίζονται σε ποσοστό 0-1% και είναι : η αιμορραγία, η φλεγμονή, η διάτρηση της μήτρας, η εμβολή από αέριο ή άλλα διατατικά μέσα, το κοιλιακό άλγος, η ναυτία και οι έμετοι. Οι επιπλοκές της χειρουργικής υστεροσκόπησης εμφανίζονται σε ένα ποσοστό περίπου 5%.

Ανάρρωση:
Ως συνέπεια της διαδικασίας που ακολουθείται μπορεί να υπάρξουν ορισμένα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λιποθυμία
  • Κράμπες παρόμοιες με αυτές των πόνων περιόδου
  • Ήπια αιμορραγία
  • Ναυτία
  • Πόνοι στην ωμοπλάτη

Αντενδείξεις υστεροσκόπησης είναι :

  1. κύηση,
  2. καρκίνος του τραχήλου της μήτρας,
  3. φλεγμονές,
  4. στένωση τραχηλικού στομίου,
  5. σύγχρονη αιμορραγία,
  6. διαταραχές πηκτικότητας,
  7. πρόσφατη διάτρηση μήτρας