Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου;

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει λοιμώξεις που προσβάλουν το εσωτερικό περίβλημα της μήτρας (ενδομήτριο), τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες.

Η νόσος προκαλείται από τα ίδια βακτήρια που προκαλούν πολλές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως χλαμύδια, σταφυλόκοκκοι κ.λπ. Τα βακτήρια τις περισσότερες φορές μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, ενώ δεν είναι σπάνια και η λοίμωξη έπειτα από γυναικολογικές επεμβάσεις ή τον τοκετό.

Συχνοί προδιαθεσικοί παράγοντες για την παρουσίαση φλεγμονώδους νόσου της πυέλου είναι οι σεξουαλικές επαφές με πολλαπλούς συντρόφους, η παλαιότερη ασθένεια από κάθε άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς και η χρήση του αντισυλληπτικού σπιράλ.

Τα σημαντικότερα συμπτώματα από τα οποία είναι πιθανόν να υποφέρει μία γυναίκα που πάσχει από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου είναι ο κοιλιακός πόνος, που μπορεί να είναι γενικός ή εντοπισμένος, και η επώδυνη ερωτική πράξη. Πολύ συχνά επίσης παρουσιάζονται η αποβολή δύσοσμου και σκουρόχρωμου εκκρίματος από τον κόλπο, ο πυρετός, καθώς και η αιμορραγία από τον κόλπο στα μεσοδιαστήματα των εμμήνων ρύσεων.

Η κλινική εξέταση από ειδικό γυναικολόγο μπορεί να αποκαλύψει διογκωμένους λεμφαδένες στην περιοχή της κοιλιακής χώρας και ευαισθησία στην ψηλάφηση της κοιλιάς. Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, ο ιατρός συνήθως θα συστήσει κάποιες εξετάσεις αίματος ή και την καλλιέργεια υλικού από το εσωτερικό του κόλπου, ώστε να διαπιστώσει ποια μικρόβια αναπτύσσονται.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς παίρνουν αντιβιοτικά φάρμακα και παρακολουθούνται συχνά από τον ιατρό, μέχρι να υποχωρήσει η λοίμωξη. Πολλές φορές, η νόσος εξελίσσεται σε βαρύτερη λοίμωξη και απαιτεί νοσοκομειακή θεραπεία. Τα μέτρα προφύλαξης για τη νόσο περιλαμβάνουν αποφυγή πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων ή χρήση προφυλακτικών ή συγκεκριμένων αντισυλληπτικών συσκευών, όπως το σπιράλ και πρέπει να ακολουθούνται πιστά.