Στο σπέρμα η αιτία της ανεξήγητης υπογονιμότητας

article_show_shutterstock_59837866

Η φτωχή ποιότητα του σπέρματος είναι τελικά η αιτία της συντριπτικής πλειονότητας των ανεξήγητων περιπτώσεων υπογονιμότητας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, στο 80% των ζευγαριών τα οποία αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά αλλά οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία, το πρόβλημα οφείλεται σε υψηλού βαθμού βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων.Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη επινόησαν και ένα τεστ, το οποίο μπορεί να εντοπίσει τις βλάβες αυτές και να μετρήσει την έκτασή τους, ούτως ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι γονείς να υποβληθούν στην καταλληλότερη θεραπεία.

Οι περισσότερες κλινικές γονιμότητας αξιολογούν την ποιότητα του σπέρματος εξετάζοντας κάτω από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο το σχήμα, την κινητικότητα και την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων.

Επιπλέον, υποβάλλουν τις γυναίκες σε σειρά εξετάσεων, για να διαπιστώσουν εάν αντιμετωπίζουν εκείνες κάποιο πρόβλημα που δυσχεραίνει τη σύλληψη.

Όλ’ αυτά, όμως, ως φαίνεται δεν είναι αρκετά, δεδομένου ότι σε περισσότερα από το ένα στα τρία υπογόνιμα ζευγάρια η διάγνωση είναι «ιδιοπαθής υπογονιμότητα» – δηλαδή υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας.

Η νέα εξέταση ελέγχει το DNA των σπερματοζωαρίων για μικροσκοπικές ρήξεις. Όταν το DNA έχει τέτοιου είδους ρήξεις, η γυναίκα έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος, ενώ ακόμα κι αν μείνει, διατρέχει υψηλό κίνδυνο αποβολής.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen’s, στο Μπέλφαστ, πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε 239 ζευγάρια με ιδιοπαθή υπογονιμότητα.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Reproductive Biomedicine Online», στο 80% από αυτά υπήρχαν υψηλού βαθμού βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων.

«Για την πλειονότητα των ζευγαριών με πρόβλημα υπογονιμότητας, μπορεί να βρεθεί κάποια αιτία του προβλήματος – λ.χ. ο μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων ή η μειωμένη κινητικότητά τους στον άντρα και η απόφραξη των σαλπίγγων ή η ενδομητρίωση στις γυναίκες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σένα Λιούϊς, καθηγήτρια Αναπαραγωγικής Ιατρικής στην Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής & Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

«Ωστόσο, για το σχεδόν ένα τρίτο των υπογόνιμων ζευγαριών δεν υπάρχει προφανής αιτία της υπογονιμότητας και τα ζευγάρια αυτά συχνά επενδύουν πολύ χρόνο και χρήματα σε θεραπείες γονιμότητας, όπως η ενδομήτρια έγχυση, οι οποίες είναι απίθανο να πετύχουν», πρόσθεσε η δρ Λιούις, η οποία είναι επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητος (BFS).

«Τώρα που βρήκαμε την αιτία του προβλήματος, θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τις προτεινόμενες θεραπείες σε αυτό, ούτως ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης».

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr